Is cellulitis besmettelijk bij aanraking?

Cellulitis is niet besmettelijk (verspreid van persoon tot persoon). De infectie kan echter diepere lagen van de huid bereiken of zich snel in de bloedbaan verspreiden als deze niet wordt behandeld. Als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft of immuungecompromitteerd bent (een verzwakt immuunsysteem heeft), is de kans groter dat u ernstige complicaties krijgt. Hoewel cellulitis veel voorkomt en zich snel door je lichaam kan verspreiden, is het niet besmettelijk.

Het kan zich niet van persoon tot persoon verspreiden. Ervoor zorgen dat de hierboven genoemde onderliggende gezondheidsproblemen goed onder controle zijn, kan het risico op cellulitis helpen verminderen. Evenzo kunnen inflammatoire medische aandoeningen of huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of huidbeschadiging veroorzaakt door bestralingstherapie leiden tot cellulitis. Hoewel de meeste snijwonden, schaafwonden, blaren en insectenbeten niet tot cellulitis leiden, kan elke opening in de huid dat wel, onder de juiste omstandigheden.

Cellulitis kan elk deel van het lichaam aantasten, maar komt het meest voor op blootgestelde lichaamsdelen, zoals het gezicht, armen of onderbenen. Meestal ontwikkelt cellulitis zich in het gebied van een breuk in de huid, zoals een snee, kleine prikwond of insectenbeet. In bijzondere omstandigheden, zoals na een operatie of traumawonden, kan cellulitis ontstaan in de buik- of borstgebieden. Hoewel cellulitis kan voorkomen bij mensen van elke leeftijd, komt het het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.

Cellulitis kan ook worden veroorzaakt door bacteriën, zoals Pasteurella en Capnocytophaga, die de huid binnendringen door dierenbeten en krassen. U kunt ook cellulitis ontwikkelen als uw beschadigde huid wordt blootgesteld aan bacteriën die in zout water (Vibrio vulnificus) of zoet water (Aeromonas) leven. Over het algemeen is cellulitis bij een gezond persoon met een intact immuunsysteem te voorkomen door wonden aan het huidoppervlak te vermijden. In deze situatie wordt cellulitis vaak behandeld met antibiotica die zijn ontworpen om de meest waarschijnlijke bacteriën uit te roeien die de specifieke vorm van cellulitis veroorzaken.

Maar cellulitis kan ook beginnen in gebieden waar de huid niet is gebroken, vooral bij mensen met een document. Pseudomonas aeruginosa is een ander type bacterie dat cellulitis kan veroorzaken, meestal na een prikwond. Aandoeningen of ziekten die de circulatie van bloed in de aderen verminderen of die de circulatie van de lymfevloeistof verminderen (zoals veneuze insufficiëntie, obesitas, zwangerschap of operaties) verhogen ook het risico op het ontwikkelen van cellulitis. Bepaalde huidletsels (snijwonden, brandwonden, piercings, insectenbeten) en huidaandoeningen, zoals gordelroos (een virale huidaandoening), eczeem (een allergische huidaandoening) of voetschimmel (een schimmelinfectie van de huid), zorgen ervoor dat bacteriën de huid binnendringen, waardoor het risico op het ontwikkelen van cellulitis toeneemt.

Soms kunnen ook andere bacteriën (bijvoorbeeld Hemophilus influenzae, Pneumococcus en Clostridium-soorten) cellulitis veroorzaken.

Leave Reply

All fileds with * are required