Kan cellulitis je doden?

Cellulitis kan levensbedreigend zijn (maar als cellulitis niet wordt behandeld, kan cellulitis zich ontwikkelen en levensbedreigend worden. Cellulitis is een veel voorkomende bacteriële infectie van de diepere huidlagen die meestal te behandelen is met antibiotica. In zeldzame gevallen kan het echter levensbedreigend worden, vooral als het onbehandeld blijft of als complicaties niet worden herkend en behandeld. Hoewel complicaties zeldzaam zijn, kunnen ze ernstig en zelfs levensbedreigend zijn als de infectie zich naar het bloed verspreidt.

Complicaties komen vaker voor bij zeer jonge kinderen, ouderen of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Cellulitis is de medische term voor ontsteking en infectie van de huid. Het wordt vaak veroorzaakt door de bacteriën Streptococcus of Staphylococcus (algemeen bekend als respectievelijk streptokok en stafylokok), die meestal op de huid van gezonde mensen leven, maar wanneer de huid beschadigd is (bijvoorbeeld door een snee, kras of insectenbeet), kan deze overgroeien en cellulitis veroorzaken. cellulitis zorgt ervoor dat de huid er rood uitziet, vergelijkbaar met zonnebrand, en warm, zacht en gezwollen is.

De roodheid kan zich in de loop van uren snel verspreiden. De persoon kan koorts of koude rillingen ervaren of zich ziek voelen. Indien onbehandeld, kan cellulitis ervoor zorgen dat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, wat mogelijk levensbedreigend is. Sepsis is een ernstige complicatie van cellulitis.

Als cellulitis niet goed wordt behandeld, kan cellulitis zich af en toe naar de bloedbaan verspreiden en een ernstige bacteriële infectie van de bloedbaan veroorzaken die zich door het lichaam verspreidt (sepsis). Het gevaar van cellulitis varieert afhankelijk van het type bacterie dat erbij betrokken is, hoe diep de infectie gaat, hoe groot het getroffen gebied is en of de persoon een stoornis van het immuunsysteem of een ander ernstig gezondheidsprobleem heeft. Over het algemeen is een klein stukje cellulitis bij een gezond persoon niet gevaarlijk. Cellulitis die zich wijd of diep verspreidt, kan levensbedreigend zijn.

Acupunctuur en andere traditionele Chinese geneeswijzen kunnen helpen bij de onderliggende oorzaak van cellulitis, en kunnen het immuunsysteem versterken. Over het algemeen is cellulitis bij een gezond persoon met een intact immuunsysteem te voorkomen door wonden aan het huidoppervlak te vermijden. Aandoeningen of ziekten die de circulatie van bloed in de aderen verminderen of die de circulatie van de lymfevloeistof verminderen (zoals veneuze insufficiëntie, obesitas, zwangerschap of operaties) verhogen ook het risico op het ontwikkelen van cellulitis. Soms moeten artsen tests uitvoeren om cellulitis te onderscheiden van een bloedstolsel in de diepe aderen van het been (diepe veneuze trombose) Diepe veneuze trombose (DVT) Trombose is wanneer een bloedstolsel (een trombus genoemd) een bloedvat blokkeert.

Cellulitis kan zich opnieuw ontwikkelen bij mensen met risicofactoren zoals voetschimmel Voetschimmel (Tinea Pedis) Voetschimmel is een dermatofyt (schimmel) infectie van de huid van de voeten. Aandoeningen die het risico op het ontwikkelen van cellulitis in de toekomst verhogen (bijvoorbeeld voetschimmel) Voetschimmel (Tinea Pedis) Voetschimmel is een dermatofyt (schimmel) infectie van de huid van de voeten. De grenzen van het getroffen gebied zijn niet verschillend, behalve in een vorm van cellulitis genaamd erysipelas Erysipelas Erysipelas is een oppervlakkige vorm van huidinfectie (cellulitis) die meestal wordt veroorzaakt door streptokokken. Soms zijn specialisten in infectieziekten of chirurgen betrokken bij de medische behandeling van cellulitis.

In bijzondere omstandigheden, zoals na een operatie of traumawonden, kan cellulitis ontstaan in de buik of borststreek. Rachel Bystritsky, MD, een klinisch fellow aan de afdeling infectieziekten van de University of California in San Francisco, zegt dat MRSA een zorg kan zijn „vooral voor cellulitis waarbij een abces of pus betrokken is, of als er andere risicofactoren zijn, zoals drugsgebruik voor injectie. In sommige gevallen, wanneer cellulitis zich ontwikkelt zonder een duidelijk huidletsel, kan dit te wijten zijn aan microscopisch kleine scheurtjes in de huid die ontstoken of geïrriteerd zijn. Bovendien treft het meestal één kant van het lichaam, dus het is bijvoorbeeld zeer zeldzaam dat cellulitis beide benen aantast.

De meest voorkomende bacteriën die cellulitis veroorzaken zijn beta-hemolytische streptokokken (groepen A, B, C, G en F). Bij cellulitis krijg je een rode uitslag die het vaakst op de benen voorkomt, maar overal op de huid kan voorkomen. Orbitale cellulitis moet niet worden verward met de minder ernstige aandoening van periorbitale (of preseptale) cellulitis, zegt Kaminska. .

Leave Reply

All fileds with * are required