Wat zijn de symptomen van cellulitis die in de bloedbaan terechtkomt?

Complicaties van ernstige cellulitis omvatten de verspreiding van de infectie van het getroffen gebied naar de bloedbaan of naar andere lichaamsweefsels, roodheid, pijn en gevoeligheid, zwelling, vergrote lymfeklieren en de warmte van het getroffen gebied. Af en toe kan de infectie zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de diepere lagen weefsel, bloed, spieren en botten. Dit kan zeer ernstig en mogelijk levensbedreigend zijn. In de meeste gevallen verdwijnt cellulitis met een antibioticabehandeling.

Het komt zelden voor dat het zich naar je bloedbaan verspreidt, maar het kan gebeuren. Daarom is het belangrijk om huiduitslag en wonden in de gaten te houden. Cellulitis kan terugkeren als u een ziekte of aandoening heeft waardoor u vatbaar bent voor wonden of inkepingen in uw huid. Goede wondverzorging en het wassen van uw handen kunnen helpen voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Over het algemeen verschijnt cellulitis als een rood, gezwollen en pijnlijk deel van de huid dat warm en zacht aanvoelt. De huid kan er ontpit uitzien, zoals de schil van een sinaasappel, of er kunnen blaren op de aangetaste huid verschijnen. Sommige mensen kunnen ook koorts en koude rillingen krijgen. Cellulitis kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op de voeten en benen.

Cellulitis wordt normaal gesproken niet van persoon tot persoon verspreid, omdat de infectie diep in de huid plaatsvindt en vaak wordt veroorzaakt door bacteriën die zonder problemen op het huidoppervlak leven. Het is belangrijk om cellulitis vroegtijdig te identificeren en te behandelen, omdat de aandoening zich snel door uw lichaam kan verspreiden. Een langere kuur kan nodig zijn als uw symptomen na een week niet verbeteren of als u een onderliggende aandoening heeft waardoor cellulitis moeilijker te behandelen is, zoals lymfoedeem. Als u vaak of ernstig cellulitis krijgt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een huidspecialist genaamd een dermatoloog, of een infectiespecialist, om de mogelijkheid te bespreken om op lange termijn antibiotica te nemen ter bescherming tegen verdere infecties.

Onbehandelde cellulitis kan leiden tot bacteriëmie, endocarditis, osteomyelitis, toxisch shocksyndroom of sepsis. Als u een zacht, rood, warm, groter wordend gebied op uw huid krijgt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw arts om een behandeling te krijgen en om complicaties te voorkomen die kunnen optreden als cellulitis niet wordt behandeld. Op basis van het lichamelijk onderzoek kan uw zorgverlener u in het ziekenhuis behandelen, afhankelijk van de ernst van de cellulitis. Cellulitis wordt veroorzaakt wanneer bacteriën, meestal streptokokken en stafylokokken, door een scheur of breuk in de huid binnendringen.

Als u eenmaal hersteld bent van de eerste symptomen, kunt u meestal thuis of poliklinisch worden behandeld met antibiotica-injecties of -tabletten, in plaats van in het ziekenhuis te blijven. Cellulitis kan ook extra symptomen veroorzaken die zich kunnen ontwikkelen vóór of naast de veranderingen in uw huid. Cellulitis is een infectie van de huid en wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Streptococcus of Staphylococcus. Als de infectie te lang onbehandeld blijft, kan cellulitis leiden tot pus (abcessen) of de verspreiding van bacteriën in de bloedbaan (bacteriëmie).

Terugkerende episodes van cellulitis kunnen het lymfedrainagesysteem beschadigen en chronische zwelling van het aangedane ledemaat veroorzaken. Ervoor zorgen dat de hierboven genoemde onderliggende gezondheidsproblemen goed onder controle zijn, kan het risico op cellulitis helpen verminderen. Cellulitis is een veel voorkomende bacteriële huidinfectie die roodheid, zwelling en pijn veroorzaakt in het geïnfecteerde deel van de huid.

Leave Reply

All fileds with * are required