Wordt cellulitis veroorzaakt door slechte hygiëne?

Een veelvoorkomende oorzaak van infectie van de huid is via de vingernagels. Handen wassen is erg belangrijk, evenals het goed verzorgen van je nagels door ze te trimmen en schoon te maken. Over het algemeen kan het handhaven van een goede hygiëne, zoals dagelijks douchen en het dragen van schone kleding, het contact van de huid met bacteriën helpen verminderen. cellulitis is een veel voorkomende bacteriële huidinfectie die roodheid, zwelling en pijn veroorzaakt in het geïnfecteerde deel van de huid.

Als het niet wordt behandeld, kan het zich verspreiden en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Goede wondverzorging en hygiëne zijn belangrijk voor het voorkomen van cellulitis. Meestal komt het voor in gebieden die mogelijk beschadigd zijn of ontstoken zijn om andere redenen, zoals ontstoken verwondingen, besmette snijwonden of gebieden met een slechte huidhygiëne. Griep (Hemophilus influenzae) bacteriën kunnen cellulitis veroorzaken, vooral op het gezicht, de armen en het bovenlichaam.

Meestal ontwikkelt cellulitis zich in het gebied van een breuk in de huid, zoals een snee, kleine prikwond of insectenbeet. Verschillende antibiotica kunnen worden voorgeschreven voor cellulitis, alleen of gecombineerd, afhankelijk van de vermoedelijke bacterie en de ernst van de infectie. Zeer ernstige cellulitis en weefselsterfte kunnen zich zelden diep in de spier verspreiden (necrotiserende fasciitis). Het treedt op wanneer bacteriën zoals Staphylococcus aureus het lichaam binnendringen en zich verspreiden naar het onderhuidse weefsel, meestal door een breuk in de huid veroorzaakt door ontsteking of beschadiging.

Soms zijn de infecties relatief beperkt (zoals een stal, kook, furunkel of karbonkel), maar soms kunnen ze zich verspreiden naar andere huidgebieden (veroorzaakt cellulitis, folliculitis of impetigo). Antibiotica, zoals derivaten van penicilline of andere soorten antibiotica die effectief zijn tegen de verantwoordelijke bacteriën, worden gebruikt om cellulitis te behandelen. Uitwendige oorinfecties (zwemmersoor) bij een persoon met diabetes kunnen cellulitis worden, met ernstige zwelling van de uitwendige gehoorgang (kwaadaardige otitis externa). De meeste cellulitis-infecties worden veroorzaakt door infectie met streptokokken (streptokokken) of stafylokokken (stafylokokken) bacteriën.

Slechte circulatie door slechte aderfunctie of perifere arteriële ziekte is een veelvoorkomende oorzaak van cellulitis. Helaas kunnen deze bacteriën de bloedbaan bereiken (bacteriëmie) en op veel verschillende lichaamslocaties terechtkomen, waardoor infecties (wondinfecties, abcessen, osteomyelitis, endocarditis, longontsteking) kunnen ontstaan die ernstige schade kunnen veroorzaken of zelfs dodelijk kunnen zijn. Artsen diagnosticeren cellulitis meestal door een lichamelijk onderzoek uit te voeren en naar de aangetaste huid te kijken. Maar het gebeurt vaak nadat een soort verwonding een huidbreuk veroorzaakt, inclusief trauma of operatie.

Een reeds bestaande huidinfectie, zoals een voetschimmel (tinea pedis) of impetigo kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van cellulitis.

Leave Reply

All fileds with * are required