Kan cellulitis terugkomen?

Als je cellulitis hebt gehad, heb je een hoger risico om het opnieuw te krijgen. Zelfs na een succesvolle behandeling krijgen sommige mensen keer op keer cellulitis. Voor de meeste mensen ontwikkelt de cellulitis zich elke keer op dezelfde plek. Sommige mensen krijgen steeds weer cellulitis.

Aangenomen wordt dat dit gebeurt bij ongeveer een derde van alle mensen die cellulitis hebben gehad. Artsen zullen proberen de oorzaak van de nieuwe infectie te vinden en deze te behandelen. Mogelijke oorzaken zijn huidaandoeningen zoals voetschimmel of impetigo, evenals slecht gecontroleerde diabetes. Zelfs als u de bovenstaande maatregelen neemt, kan cellulitis terugkeren.

Als u binnen een periode van 12 maanden meer dan drie of vier infecties heeft, kan uw arts een lage dosis antibioticum aanbevelen als langdurige onderhoudstherapie om toekomstige infecties te voorkomen. Sommige mensen met terugkerende cellulitis kunnen langdurige antibiotica met een lage dosis voorgeschreven krijgen om te voorkomen dat infecties terugkomen. Mensen kunnen meer dan eens cellulitis krijgen. Het hebben van cellulitis beschermt iemand niet om het in de toekomst opnieuw te krijgen.

Hoewel er geen vaccin is om cellulitis of groep A-streptokokkeninfecties in het algemeen te voorkomen, er zijn dingen die u kunt doen om uzelf en anderen te beschermen. Om cellulitis te diagnosticeren, zal uw zorgverlener naar uw symptomen vragen en een lichamelijk onderzoek van het getroffen gebied uitvoeren. Om het risico op het ontwikkelen van cellulitis te verminderen, wast u alle kleine wonden zo snel mogelijk met water en zeep, bedek snijwonden en schaafwonden met gaas of een kleefverband om de wond te beschermen en controleer de wonden dagelijks op tekenen van infectie en genezing. Verschillende soorten bacteriën kunnen cellulitis veroorzaken, een infectie van de diepere lagen van de huid.

Als het behandelen van de oorzaak niet helpt om te voorkomen dat cellulitis terugkeert, kan een preventieve behandeling met antibiotica helpen. Deze RCT rekruteerde 274 deelnemers om het effect van twaalf maanden 'lage dosis' penicilline V 250 mg PO BID te vergelijken met placebo bij patiënten met ten minste twee episodes van bevestigde cellulitis van het been in voorgaande 3 jaar. Maar omdat een tatoeage de huidbarrière doorbreekt, bestaat ook het risico dat bacteriën in de huid terechtkomen en een huidinfectie zoals cellulitis veroorzaken. Als je niet veel weet over cellulitis of als je er nog nooit van hebt gehoord, volgen hier een paar snelle feiten om je op de hoogte te brengen van deze potentieel gevaarlijke huidinfectie.

Op basis van het lichamelijk onderzoek kan uw zorgverlener u in het ziekenhuis behandelen, afhankelijk van de ernst van de cellulitis. Hoewel de meeste snijwonden, schaafwonden, blaren en insectenbeten niet tot cellulitis leiden, kan elke opening in de huid dat wel, onder de juiste omstandigheden. Enkele andere mogelijke levensbedreigende complicaties van cellulitis zijn osteomyelitis (infectie van het onderliggende bot) en necrotiserende fasciitis, de „vleesetende ziekte die zacht weefsel vernietigt, soms leidend tot verlies van ledematen of zelfs de dood. Zowel Staphylococcus- als Streptococcus-bacteriën kunnen onschadelijk op de huid leven, maar als er een breuk in de huid is, kunnen ze een paar verschillende soorten infecties veroorzaken, waaronder cellulitis.

Wanneer het de huid rond het oog en de oogleden betreft, wordt dit periorbitale of preseptale cellulitis genoemd. Veel mensen die weer cellulitis krijgen, hebben meestal huidaandoeningen die niet verdwijnen zonder behandeling, zoals voetschimmel of impetigo. Hoewel cellulitis een bacteriële huidinfectie is, verspreidt het zich over het algemeen niet van persoon tot persoon. In het geval dat een vermoeden van cellulitis niet reageert op een antibioticum, kan uw arts tests uitvoeren tijdens een vervolgbezoek.

Leave Reply

All fileds with * are required